ONZE BOOMGAARD

Appels, peren en kersen uit eigen tuin
Onze boomgaard van 5 hectare is beplant met appel-, peren- en kersenbomen. Deze bomen worden in de winter gesnoeid om meer licht in de bomen te creëren en te zorgen dat deze niet al te groot worden (laagstam). De takken van het snoeien worden daarna kort gemaakt met een versnipperaar waardoor deze sneller verteren. Daarna wordt er met een poetser langsgegaan zodat de uitstraling weer optimaal is.

Bloesem
Als de bloesem in de boomgaard staat is deze bijna op zijn mooist (het gaat per slot van rekening toch om de vrucht).
Wij zetten met de bloesem bijen uit voor de bestuiving. Als de bijen hun werk gedaan hebben gaan deze weer weg en kan de vrucht gaan groeien tot een mooi product. 
Er moet wel, maar met mate en milieubewust, gespoten worden tegen ziektes en dergelijke. Uiteraard worden  deze ook op natuurlijke wijze bestreden, door b.v. het uitzetten van roofmijt. Daarmee word spint bestreden. Ook is er een torenvalkenkast geplaatst. De torenvalken vangen de muizen die anders aan de wortels van de bomen schade kunnen aanrichten. Daarnaast is het belangrijk de bomen tijdig van voldoende water en voeding te voorzien.
Als de vruchten op een bepaalde grootte zijn, vooral bij appels en peren, wordt er 'gedund'. Dit houdt in dat de kleine en beschadigde, maar ook de niet zo mooie vruchten van de boom gehaald worden. Zo zorgen we ervoor dat de goede vruchten genoeg voedingsstoffen en ruimte krijgen om uit te groeien tot een mooie appel of peer.

De oogst
De kersen worden zo vanaf de maand juni in een periode van ongeveer 8 weken geoogst  en de appels en peren van half augustus tot oktober.
Alles wordt met de hand geplukt. Sommige bomen worden wel 4 à 5 keer geplukt, want elke keer als er weer wat vruchten af zijn krijgen de anderen meer zonlicht en kleuren deze net zoals degene die al geplukt zijn.
De kersen worden in emmers of in kleine kistjes geplukt. Appels en peren worden in grote houten kisten geplukt van ongeveer 325 kilo. Dit gebeurt m.b.v. een 'pluktrein'. Dit zijn ijzeren frames met wieltjes aan elkaar geschakeld waar per frame 1 houten kist op past. De trein wordt voortgetrokken met behulp van een kleine tractor.

Sorteren
De kersenoogst wordt meteen bij het plukken gesorteerd en gaat rechtstreeks naar onze winkel. De appels en peren worden gedeeltelijk op maat gesorteerd d.m.v. een sorteermachine.
De vruchten komen vervolgens op een lopende band waar medewerkers controleren op kwaliteit, kleur en beschadigingen. Alleen als de appel of peer voldoet aan onze kwaliteitseisen mag deze in een kleinere kist om in onze winkel verkocht te worden.